divendres, 7 d’abril del 2017

ENS HEM GUANYAT UN DIPLOMA!

Amb tot el que hem investigat, treballat, après i ens hem divertit, ens hem guanyat un diploma...
Moltíssimes gràcies a totes les famílies, als nens i nenes de la classe de 1r A, als alumnes de 1r de Batxillerat i a tots els mestres que han intervingut en aquest projecte: Montse D, Mireia , Roger B, Yasmina i Maria O.

FINS A LA PROPERA INVESTIGACIÓ!








LA NOSTRA DANSA DELS VOLCANS

Ja fa dies que estem treballant molt per fer la nostra dansa dels volcans. La música la vam tenir molt clara en veure un vídeo d'erupcions volcàniques.
Després vam treballar per fer-nos uns poms-poms amb els colors del volcà...



Entre tots hem anat fent la coreografia, cada dia fèiem un trosset i l'assajàvem...i aquí tenim el resultat.


                                     FANTÀSTIC!

MAPA MENTAL

Estem a punt d'acabar el nostre projecte, hem après moltíssimes coses, així que ara toca endreçar les idees i hem fet un mapa mental, el full era molt gran, havíem de posar moltes coses... 


Mentre el fèiem ens hem adonat que hem investigat molt, treballat de valent, après moltíssimes coses i ens ho hem passat molt bé!







                                        

ROQUES VOLCÀNIQUES AMB ESPONJA...

Després de fer tantes observacions de les diferents roques volcàniques, ens vam adonar que algunes tenen foradets i pesen poc, com les esponges... Així que ens hem "fabricat" unes roques volcàniques amb trossets d'esponja, vernís i pintura...



Un cop acabades, ens han quedat fabuloses i ens ho hem passat molt bé fent-les!

dijous, 6 d’abril del 2017

VOLCANS SUBMARINS-EXPERIMENT

Quan vam investigar quants volcans hi havia al món, ens va sortir la xifra de 1.500, però a totes les informacions ens deien que no es podien comptar els volcans submarins, ja que encara estan per investigar...
Del que si hi ha constància, és de la formació d'algunes illes a causa d'erupcions volcàniques submarines.
Buscant en els nostres llibres, hem trobat algunes informacions que ens diuen que només fa uns 50 anys que s'investiguen els volcans submarins, ja que es necessiten aparells i robots que facin filmacions a grans profunditats.
Hem vist un vídeo molt interessant sobre els volcans submarins, que ens explica també els efectes sobre el medi ambient que poden tenir les erupcions als oceans.



Tots hem entès perfectament, que és molt important continuar investigant, ja que si hi ha moltes erupcions a l'oceà, la lava farà que l'aigua s'escalfi i això pot provocar entre altres coses que alguns peixos i animals del mar morin o canviïn de lloc per viure.

Per entendre-ho molt millor, hem fet un experiment i hem creat un volcà submarí...

                                          
                    Ha estat tota una experiència!

ANGLÈS

Aquesta tarda hem treballat les parts d'un volcà en anglès, les hem escrit, practicat oralment i fet uns rètols pel nostre volcà de la porta, així les podem anar recordant. 
Hem tornat a veure un curt de Píxel amb una cançó molt bonica que ja havíem treballat a castellà, aquesta vegada en anglès.








I per aprofitar moltes fotografies de volcans que teníem a la classe, les hem retallat i hem fet un trencaclosques.



                                Quina tarda més completa!

SEGUIM AMB EL NOSTRE DICCIONARI

Al llarg de les nostres investigacions hem après un munt de paraules noves que anem escrivint a una llista i, quan tenim una per cadascú, repassem el seu significat, ens les repartim i les afegim al diccionari escrivint el significat i fent un petit dibuix.



Avui hem treballat de valent, hem omplert quatre pàgines del nostre diccionari i hem compartit el significat amb la resta de companys de la classe, així tots aprenem!





VULCANÒLEGS

A mida que han anat passant els dies hem vist la importància de la feina dels vulcanòlegs. Una feina molt perillosa, però també molt important, ja que vigilen els volcans per poder avisar amb temps als habitants propers, d'una possible erupció. 

Hem vist alguns vídeos de la feina que fan i és realment impressionant, com s'apropen i endinsen als volcans quan estan en erupció, però també com estan contents de poder veure-ho en directe. 



També hem investigat quines eines utilitzen per fer la seva feina, les hem comentat entre tots i explicat per a què servia cadascuna d'elles i hem vist un vídeo on un vulcanòleg utilitza la seva barra metàl·lica...





Hem parlat de la importància d'anar molt ben protegits quan es fan determinats oficis o professions; també del pas del temps, com han canviat les eines i evolucionat els vestits i aparells...





                                               Són molt valents!

AVUI HAN VINGUTS ELS ALUMNES DE BATXILLERAT

Avui ens han visitat els alumnes de 1r de Batxillerat de la matèria de llatí amb la Yasmina, que és la seva professora, per fer una classe de tutoria entre iguals i explicar-nos l'etimologia de la paraula volcà, és a dir, la seva procedència.

Ve del nom del déu Vulcà dels romans, que era Hefest pels grecs. Aquest era la divinitat del foc, de la forja, la metal·lúrgia, escultors, els artesans, els volcans, i dels ferrers. Se'l considerava un gran artesà i creava les armes dels herois més famosos o els atributs d'alguns déus. El foc que ell representa no és un foc destructor sinó creador. La paraula volcanus també la feien servir per anomenar, de vegades, el foc o les flames.

Ens han projectat unes imatges a la pissarra digital per fer les explicacions i així hem posat imatge als noms dels déus. 


En saben molt i ens ho han explicat molt bé.





Ens ha encantat aquesta classe de tutoria entre iguals!

dimecres, 5 d’abril del 2017

VOLCANS I DIAMANTS

Una de les nostres preguntes interessants era la relació entre els volcans i els diamants. Tots aquests dies hem estat mirant i llegint els llibres i buscant més informació. Aquesta recerca ha donat el seu fruit i ara ja sabem que estan completament relacionats. 






Els diamants es formen a l'interior de la Terra i són portats a prop de la superfície, gràcies a erupcions volcàniques profundes, per magma que es refreda en roques ígnies conegudes com a kimberlites i lamproïtes. 

Hem vist aquest vídeo que ens explica la història d'un diamant...


És molt sorprenent que els diamants i el grafit (utilitzat per fer les mines de llapis) tenen la mateixa composició química que és el carboni. El que els diferencia és l'arribada a la superfície terrestre, ja que per ser diamants la temperatura i la pressió són molt específiques.

           Estem aprenent moltíssimes coses!

LA CLASSE ÉS UN VOLCÀ!

Ja fa dies que entre tots, estem treballant per fer un gran volcà amb erupció i tot. Hem fet el con amb paper de diari arrugat i l'hem pintat de color marró. 






Per fer la lava hem utilitzat paper de seda vermell arrugat i vernís.




Finalment per fer l'erupció hem barrejat dues tècniques, sobre paper d'embalar de color blau, hem bufat pintura vermella, taronja i groga i després hem passat un pinzell.





                                         Ens ha quedat espectacular!

dimarts, 4 d’abril del 2017

EXPERIMENT: UNA ERUPCIÓ

En Marc ens ha portat un volcà fet a casa i tot el necessari per fer-lo entrar en erupció. Hem pujat al terrat amb tots els ingredients (bicarbonat, vinagre i colorant), ens ha explicat molt bé com i amb quins materials l'havien fet i hem fet l'experiment.



Aquí us deixo un vídeo de la nostra erupció...



                                   

               Ha estat molt emocionant i divertit!

MATERIALS VOLCÀNICS

Després de molts dies d'investigar en els nostres llibres i de veure diferents vídeos ja sabem que dels volcans surten diferents materials i, que poden estar en els tres estats: sòlid, líquid o gasós.





























Com que la Clàudia ens ha portat algunes mostres del Croscat, les hem ajuntat amb altres roques i alguna joia feta amb roca volcànica de El Teide, que és un volcà que està a l'Illa de Tenerife, que ja teníem a la classe i hem vist com eren de diferents...


També ens hem endinsat en el món científic i hem vist unes petites mostres amb les lupes i el microscopi!






LA CLÀUDIA HA ANAT AL CROSCAT

La Clàudia ha anat aquest cap de setmana a veure els volcans de la Garrotxa i ens ha fet un resum de la seva experiència...


Ens ha explicat que va fer una excursió pel Croscat i que li costava força pujar perquè la pedra volcànica relliscava... També ens ha dit que hi havia pedres de diferents colors, textures i pes. 
Ens ha portat unes mostres, així que podrem fer una observació directa.


dilluns, 3 d’abril del 2017

ERUPCIONS AMB PINTURA BUFADA!

Hem fet erupcionar els nostres volcans amb la tècnica de pintura bufada!


                                  UNES ERUPCIONS FANTÀSTIQUES!